Novice

Ženska leta 2016 je EVA MACUN

Akcija revije Zarja je nasledila tradicionalni izbor Slovenke leta; ime je torej drugačno, kriteriji pa so ostali enako visoki kot prej. Izpostavljati želimo izjemne ženske, pogosto prezrte, a strokovno odlične in osebnostno navdihujoče. Njihova izjemnost je v tem, da poleg vsega na številne različne načine spreminjajo življenja drugih na boljše.

Prvi častni naziv ženske leta so bralke in bralci dodelili EVI MACUN, predstojnici ginekološkega-porodnega oddelka v Bolnišnici Jesenice, ki je že pred štirinajstimi leti kot mlada zdravnica začela uvajati spremembe in je vsekakor med najzaslužnejšimi, da je porodnišnica v Bolnišnici Jesenice kot prva prejela naziv materam prijazna porodnišnica. Letošnjo svečano prireditev je vodila Blažka Müller Pograjc, vloga slavnostnega govornika je tokrat pripadla zamejskemu pesniku Miroslavu Košuti. Nagrado, unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je ženski leta 2016 izročila Melita Berzelak, glavna urednica revije Zarja, najbolj priljubljene slovenske družinske revije, ki izhaja pod okriljem Media24.

EVA MACUN, priljubljena in spoštovana predstojnica ginekološko-porodnega oddelka Bolnišnice Jesenice, sicer pa tudi gorska reševalka, je ob razglasitvi ženske leta 2016 dobesedno ostala brez besed. Presenečenje, celo nejevera in vrtinec čustev, ki jo je za nekaj trenutkov prevzel. A je v zahvali ostala zvesta sama sebi – skromna in nesebična, ki ji brez podpore staršev in družine, brez odličnih sodelavcev in sodelavk ter seveda porodnic ne bi uspelo, kar ji je. Ukinila je nekatere rutinske postopke in odločitev glede načina poroda prepustila porodnicam samim ter jih obenem postavila v središče poroda. In ne samo to – tudi babicam so priznali veljavo, ki so jo imele včasih in tako je njihova porodnišnica ena prvih v Sloveniji z babiško ambulanto, porodnice o načinu poroda se odločajo same. Porodnišnica v Bolnišnici Jesenice ni le materam prijazna porodnišnica, temveč tudi novorojenčkom prijazna porodnišnica, v kateri je delež naravnih porodov najvišji, število rojstev pa v nasprotju s slovenskim trendom pri njih narašča.

Za odlično vzdušje na prireditvi so letos poskrbeli a capella zbor Kreativo z gostjo Jadranko Juras in izvrstno izvedbo skladbe Ta noč je moja, zbor Bee Geesus je navdušil s fantastično predelavo skladbe Ain't no mountain high enough, prireditev pa sta zaznamovali tudi dve mladi in izredno nadarjeni Slovenki – operna pevka Eva Černe z interpretacijo Mio Bambino Caro in Alja Petrič z izvedbo moravske ljudske pesmi Ej, Lasko, Lasko.

Za naziv ženska leta 2016 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju: Jelena Aščić, Ljerka Belak, Joža Hodžar, dr. Barbara Jaki, Božena Kolman Finžgar, Eva Macun, Veselka Pevec, dr. Jožica Rejec, Ana Roš in prof. dr. Svetlana Slapšak.

Kandidatke za žensko leta 2016 je pred prireditvijo slavnostno sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ženska leta 2016 je EVA MACUN